30 дек. 2019 г.

Обмін полоненими. Крок до перемоги, чи поразка?


Фото: Марина Шашкова / НВ
Вчора, 29 грудня 2019 року, відбулась дуже резонансна подія, яка розколола українців протилежними висновками стосовно її значення в політичному житті країни. Це - обмін полоненими у збройному конфлікті на Донбасі.
Домовленість про обмін була досягнута 9 грудня 2019 року в Парижі на переговорах лідерів: Франції, Німеччини, України та Росії.  Домовилися, що до кінця року відбудеться обмін полоненими та утримуваними особами за формулою "всіх на всіх". По даним ИнА “Українські Новини”, звільнена 81 людина з полону на вільну територію України повернулися 76 осіб (12 військовослужбовців і 64 цивільних), а п’ятеро залишилось в ОРДЛО, тоді як до ОРДЛО передали 124 утримуваних. Ще 47 осіб вирішили відмовитись від обміну, визначили, що краще залишитись за гратами в Україні, ніж опинитись на волі в ОРДЛО!
Ця подія не привела б до такої полярної різниці в висновках про значимість події, якби не стало відомо, що до складу полонених, яких готували до обміну включено значну частину осіб, які явно не відносяться до категорії бойовиків з Донбасу.
Точних списків я не знайшов, але BBC News Україна опублікувала інформацію про тих, кого Україна узгодила для обміну.  Вражає те, що в ці списки було включено значну кількість злочинців, або підозрюваних у скоєнні злочинів, які ніяк не являються полоненими в цьому збройному конфлікті. В ці списки включено:
-        п’ятьох колишніх бійців так званої "чорної роти" "Беркуту", яких звинувачують у розстрілі "майданівців", внаслідок чого 20 лютого 2014 року загинуло 48 людей і ще 80 були поранені;
-        трьох фігурантів справи про вибух у Харкові 22 лютого 2015 року, внаслідок якого загинуло четверо учасників патріотичної ходи;
-       вісім  звинувачених у вибухах в Одесі так званих "комуністів-терористів" та ще трьох звинувачених у злочинах одеситів;
-       четверо учасників так званої «банди Мангуста» з Маріуполя;
-       ще троє  осіб, які знаходились під слідством у зв’язку із скоєнням значних злочинів у: Дніпрі та Харкові.
Той факт, що у ці списки включено ексберкутівців, яким інкримінують участь у розстрілі «небесної сотні» та інших осіб, яких підозрюють у злочинах не пов’язаних із збройним конфліктом на Донбасі і частина яких була скоєна ще до початку цього конфлікту та те, що цих осіб планують перемістити з  території, підконтрольної Україні на територію, підконтрольну терористичним угрупуванням ЛНР та ДНР, повністю руйнує всі надбання у визначені політичної суті збройного конфлікту на Донбасі та роль у ньому Росії.
Істотним мінусом є визначення сторін у процедурі обміну, якими є Україна з однієї сторони та ЛНР і ДНР – з іншої. 
Отже, Україна офіційно визнала ЛНР та ДНР і узгодила їх сторонами збройного конфлікту з Україною. 
При цьому Росія лишається в стороні. 
Полонених українців передавали з ЛНР та ДНР в Україну, а підозрюваних в злочинах передавали на тимчасово окуповану територію в ЛНР та ДНР. Виникає питання, який сенс є в передачі ексберкутовців в ОРДЛО? Тим паче, що вони є учасниками АТО і певний час воювали проти цих псевдореспублік! Не дивно, що майже півсотні осіб вирішили відмовитись від обміну, визначили, що краще залишитись за гратами в Україні, ніж опинитись на волі в ОРДЛО!
Україна завжди стверджувала, що Російська Федерація є агресором, який здійснив збройну окупацію і анексію Криму, організувавши незаконні збройні формування із місцевих найманців та при військовій підтримці своїх збройних сил веде гібридну війну на Донбасі. Росія заперечувала свою участь і стверджувала, що в Україні – громадянська війна, внутрішній збройний конфлікт.
Включивши в списки бувших беркутівців та підозрюваних в інших злочинах осіб, не пов’язаних з бойовими діями на Донбасі Україна суттєво змінила своє визнання статусу цього збройного конфлікту. Визначивши їх полоненими в цьому списку, Україна практично визначила, що події в Києві на Майдані в 2014 році, терористичні акти в Харкові та Одесі і бої на Донбасі це події одного й того ж збройного конфлікту – громадянської війни в Україні! Всі, визначені вище підозрювані  злочинці  і терористи передаються в ОРДЛО в статусі учасників, прихильників чи патріотів ЛНР та ДНР, які опинились в полоні у ворога – в Україні. Виходить вони не злочинці, а полонені патріоти-повстанці. Тобто, і на Майдані і в усіх терористичних актах і в війні на Донбасі є всього дві сторони одна – «бандерівський» режим, який прийшов до влади в Україні через військовий переворот під час Майдану і повстанці, які не визнають цей переворот.
А це виходить – підтвердженням тієї версії, яку постійно на всіх рівнях в міжнародних відносинах просуває Росія. Вона твердить, що в Україні громадянська війна, породжена військовим переворотом під час Майдану!
Брифінг Зеленського в аеропорту "Бориспіль"

Комментариев нет:

Отправить комментарий